Coronavirus – Huisartsenpraktijk van der Sande – Wolvega
Header afbeelding
Hoofdstraat West 8a 8471 HV Wolvega Tel:0561 612514 Spoed 0561-611785

Coronavirus

Per 1 juni 2020 wordt het landelijk testbeleid dat iedereen met vermoeden van COVID-19 zich kan laten testen, via de teststraten van de GGD (0800-1202). De GGD voert vervolgens het bron- en contactonderzoek uit.

Telefoonnummer: 0800-1202. Dit nummer is zeven dagen per week, van 8.00 tot 20.00 uur bereikbaar.

Voor vragen over het coronavirus of de coronavaccinatie, bel dan naar 0800-1351. 


Veel vragen

Dagelijks krijgen we vele vragen over corona en het vaccineren. Hieronder ziet u de meest gestelde vragen van dit moment.

  1. We krijgen regelmatig de vraag of we iemand met voorrang kunnen vaccineren. Helaas kan dit niet. Dit heeft ermee te maken dat we geen vaccins op voorraad hebben. We krijgen van de overheid door welke leeftijdsgroepen we kunnen oproepen en doorvoor ontvangen we de vaccins. U komt vanzelf aan de beurt.
  2. Er bellen ook mensen naar de praktijk om aan te geven dat ze graag het Pfizer vaccin willen. De huisarts heeft geen invloed op het merk vaccin. Ook hier bepaald de overheid wie welk vaccin krijgt.

Informatie over bloedprikken:

Tijdelijk kunt u NIET bloedprikken bij ‘ Punt in Wolvega.

Het bloedprikken moet nu op afspraak, in het Tjongerschans en bij ‘De Rank’.

Telefoonnummer voor het maken van een afspraak: 088-2371000. Dit telefoonnummer is bereikbaar op werkdagen van 8:00 – 17:00 uur.

Ook kunt u zelf eenvoudig een afspraak online inplannen via de site: https://hal.frl/

Locatie ‘De Rank’, Kerkstraat 40 8471 CE Wolvega (via achteringang).


COVID-19 vaccinatie

https://www.thuisarts.nl/corona/ik-denk-erover-om-prikken-tegen-corona-te-halen


Mondkapjesplicht:

Vanaf 1 december geldt in Nederland in publieke binnenruimtes een mondkapjesplicht, bijvoorbeeld in winkels, in het openbaar vervoer of de bibliotheek.

Er geldt een uitzondering voor mensen die vanwege hun beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. Onze praktijk wordt regelmatig gevraagd om voor deze uitzonderingssituaties een verklaring af te geven.

Als huisartsen geven wij geen medische verklaring af, ook niet in dit geval. In het algemeen geldt dat de verplichting niet geldt voor mensen die hier vanwege een aandoening niet aan kunnen voldoen. Politie en boa’s kunnen mensen vragen zelf aannemelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt, maar hierin is geen taak voor de huisarts weggelegd. Dit is tevens het landelijke advies van onze beroepsvereniging.

Een uitzondering voor het dringende advies voor mondkapjes geldt voor:

  • Mensen die vanwege hun beperking of ziekte fysiek niet in staat zijn een mondkapje te dragen of op te zetten. Bijvoorbeeld door een aandoening aan hun gezicht;
  • Mensen die door het dragen van een mondkapje last krijgen van hun gezondheid. Bijvoorbeeld door een longaandoening;
  • Mensen die ernstig ontregeld raken van het dragen van een mondkapje. Bijvoorbeeld vanwege een verstandelijke beperking of psychische aandoening. De uitzondering geldt ook voor hun begeleiders;
  • Mensen en hun begeleiders van mensen die afhankelijk zijn van non-verbale communicatie, zoals liplezen.

Het is niet nodig hier schriftelijk bewijs van te hebben. Zie onderstaande link:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/mondkapjes/mensen-met-een-beperking-of-chronische-ziekte


Beste patiënten,

Om de verspreiding van het coronavirus te beperken hebben we een aantal maatregelen genomen.

Het is voor nu de beste manier om de gezondheid van onze patiënten en ons personeel te beschermen.

Dit zijn onze maatregelen:

  1. Alleen patiënten met een afspraak mogen de praktijken binnen komen.

Kom dus alleen naar uw afspraak tenzij dit echt niet anders kan. Door het nemen van deze maatregel beperken we het aantal mensen die tegelijkertijd aanwezig zijn in de wachtkamer. Zo verlagen we de mate van onderling contact ter voorkoming van besmetting.

  1. Kom niet naar de praktijken voor het stellen van vragen.

Bel of mail de praktijk of stel een vraag via een e-consult in het patiëntenportaal.

  1. Kom geen formulieren/brieven/medicijnen afhalen als dat nu niet noodzakelijk is.

Sta stil bij de noodzaak voor het afhalen van zaken. Is het bloedprikformulier echt nu nodig? Is mijn medicatie helemaal op? Is de verwijsbrief echt nu nodig? Ga na hoe lang het nog kan wachten en stel uw bezoek aan de praktijken uit.

Heeft u algemene vragen over het coronavirus? Kijk dan op de vraag- en antwoordsites van het RIVM, de rijksoverheid of de GGD Fryslân.  Zit uw vraag en/of antwoord er niet bij? Neem dan contact op met het publieksnummer van het RIVM (0800) 13 51.Maakt u zich zorgen over uw eigen gezondheid of die van uw huisgenoten? Kijk eerst op thuisarts.nl, daar staat wat u moet doen. 

De gezamenlijke huisartsen in Blesdijke, Kuinre, Noordwolde, Oldemarkt en Wolvega.